Kajsa G. Eriksson
Huggen
Vernissage lördag 10 februari kl. 11-15
Utställning 10 februari - 2 mars 2024
I utställningen “Huggen” på verkstad Konsthall visas en installation av måleri och objekt som förhåller sig till det irreversibla i att hugga sten ur berg. Verken härstammar från platser där bergets metaller och mineraler historiskt har haft, har eller förväntas ha en framträdande roll för samhällets utveckling. Att hugga eller inte hugga? I vägvalet står framtiden på spel, vilande på det förflutna och förmågan att föreställa sig framtiden och livet för kommande generationer. I utställningen intar måleri och objekt olika tidsspecifika positioner gentemot sina platsspecifika motiv, där olika lager av tid och plats uppenbaras och blandas.
Konstnären har under 2023 besökt platser där lokala och globala intressekonflikter manifesteras i landskapet. Dessa platser är Järnbrotts ås i Göteborg, Bastnäs gruvfält i Västmanland, Dalskog i Dalsland och Taberg i Småland. Intressekonflikterna här har till exempel gällt den ökande efterfrågan på metaller och mineraler och bevarandet av en hotad biologisk mångfald. Platserna har studerats på olika sätt, som i det fält måleri som utförts där måleriet, seendet och närvaron på platsen agerar som vittnesmål av det ännu obrutna berget.
Målningarnas färger är egentillverkade och framställda av pigment ur Sveriges berggrund. Under utställningsperioden kommer konstnären även hålla en workshop där deltagarna guidas stegvis att måla av sten, måla med sten och i stenvarande där kopplingar mellan människa, tid, plats och berg utforskas tillsammans.
Kajsa G. Eriksson (f. 1965) är bildkonstnär och baserad i Göteborg. Utbildad på Konsthögskolan Valand och arbetar med platsspecifika, deltagarbaserade och performativa konstnärliga metoder. Eriksson arbetar i landskap präglade av intressekonflikter. Dessa är relaterade till djup tid, samtidens problem och framtidsvisioner och kallas ibland för “wicked problems”, och grundar sig bland annat i värdekonflikter. Konstnären utforskar historiska och samtida kartor och dokument och utför konstnärligt fältarbete i landskapet. Fältarbetet kombineras med studioarbete, där kollektiva och personliga minnesfragment vävs samman till nya bilder och berättelser som både innehåller sorg och hopp. Erikssons konstnärskap präglas av ett berättande som sker både genom måleri, rumsligt gestaltande och publikens deltagande. Sedan 2013 driver hon Vague Research Studios där längre konstnärliga samarbetsprojekt avlöst varandra.Eriksson har en Fil Dr. i Design, (2010) och har agerat professor i bild med inriktning gestaltning vid Akademin HDK-Valand (2018-2021) och har ställt ut i Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien och USA.
Kulturkvarteret Hallarna
Tunnbindaregatan 37
Norrköping
Öppet vid utställning
Torsdag, fredag, lördag kl 12 — 16
Eller enlig överenskommelse