Som en balansakt mellan att berätta en specifik historia och skapa en öppen spekulativ situation föreslår denna grupputställning en tidpunkt mellan en annalkande storm och en plats som tydligt är ett hem; men när och var denna hemvist befinner sig är allt annat än uppenbart för den person som går in i den. Med utgångspunkt i en visst narrativ riktar sig denna utställning mot ett flertal berättelser; om hemmen som skyddar och isolerar oss, omvärlden och dess hot och lockelser samt hur beslut som fattas idag projicerar in i framtiden.
Utställningen A Scenario bygger på spekulativa perspektiv inom litteraturen och erbjuder en upplevelse att spekulera i. Vad har hänt här och vad håller på att ske? Med hjälp av scenografi, konst, hantverk, vardagliga ting och tidsbaserade medier är detta scenario invecklat och kan komma att utspela sig på flera sätt.
Vid sidan av syftet att skildra en bild av en okänd plats och tidpunkt hänvisar utställningen tydligt till novellen ”Mother of Invention” av Nnedi Okorafor som utspelar sig i ett framtida Nigeria. Här möter vi huvudpersonen Anwuli när hon inser att hon kommer att behöva föda barn ensam med sitt smarta hem Obi 3 som enda tröst, hjälp och skydd mot en livsfarlig pollenstorm som närmar sig.
I Nnedi Okorafors berättelse skyddar hemmet Anwuli och hennes växande mage från alla möjliga faror och förutser hur ett förestående klimatkaos kan skapa en livshotande situation för den lilla familjen. Efter att Obi3 anpassat sig utifrån Anwulis känslomässiga och praktiska behov stödjer det henne, inte enbart genom barnets födelse, utan lyfter också en skyddande stålvägg runt sig själv när stormen anländer, reser sig på fyra ben och lyckas ta huset till en säkrare plats.
Shyama Golden (USA) är konstnär, illustratör och designer. När Nnedi Okorafors novell ”Mother of Invention” publicerades online 2018, skapade Shyama Golden tillhörande gif-illustrationer till berättelsen. Bilderna presenteras nu i utställningen A Scenario och ger Anwuli och hennes nyfödda pojke närvaro och fokus för denna berättelse.
Nanna Debois Buhl (DK) har utforskat konstnärliga, poetiska, filosofiska och vetenskapliga aspekter av molns beteende som presenteras i utställningen i form av en serie fotografier, en video och en dikt skriven av en maskininlärningsmodell. Moln som samlas på himlen eller den annalkande stormen är en vanlig metafor när i beskrivningen av ett mentalt tillstånd eller en osäker situation.
Fanny Ollas (SE) är en keramiker som har skapat objekt som liknar möbler och andra föremål som kan hittas i ett hem såsom lampor eller vaser, men ger dem känslomässiga uttryck. De berättar historier om relationer, rädslor, ambitioner och önskningar och i denna utställning presenteras de som en del av scenografin och bärare av möjliga berättelser samtidigt som de är skulpturer i sin egen rätt.
Linda Lamignan (NO) som arbetar med objekt, performance och video har undersökt handels- och kulturutbytet mellan Norge och Nigeria i många projekt. Samtidigt som hen kritiserar utarmningen av jorden och människorna erbjuder hen också hopp genom att föreslå futuristiska scenarier med större medvetenhet och nya nivåer av förståelse. På utställningen kommer hen att visa föremål, målningar gjorda av vax och ett videoverk.
För denna utställning har konstnären och kompositören Tomas Nordmark (SE) skapat en ny komposition som ger sina egna lager av atmosfär och berättelse till platsen. Detta fortsätter hans utforskning av det okända, särskilt inom populärkulturen, och intresset för att spekulera i framtidens musik vilket han tidigare har gjort genom film, musikalbum, opera, installationer och annat.
Curator: Susanne Ewerlöf
Visas 27 februari – 28 mars, 2021
Utställningen är producerad med generöst stöd från Region Östergötland, KVM Golventreprenad, Stokvis Tapes och Ståthöga Verkstad. Verkstad konsthall drivs med stöd av Kulturrådet och Norrköpings kommun.
Kulturkvarteret Hallarna
Tunnbindaregatan 37
Norrköping
Öppet vid utställning
Torsdag, fredag, lördag kl 12 — 16
Eller enlig överenskommelse