© Mathilda Frykberg
Kyrie eleison med Mathilda Frykberg
Utställning 17 februari till 18 mars
Kyrie eleison lyfter fram maten i relation till teman som förfall och kris. År 2022 försattes världen i akut spannmålsbrist till följd av kriget i Ukraina samt den värsta torkan i Östafrika på över 40 år. En skakad omvärld påmindes om livsmedelsproduktionens både komplexa och fragila system. I utställningen på Verkstad konsthall presenteras en serie torrpastellteckningar och ett videoverk som alla gestaltar samma motiv: salar med kristallkronor och långbord står övergivna, stolarna omkullvälta, maten förmultnad. Är det en fest som gått överstyr eller har middagsgästerna plötsligt tvingats lämna allt och fly? Ett brutalt förfall eller våldsdåd tycks här ha nått ända in i de fina salongerna – vad säger det om världen som finns utanför dessa rum? Utställningen öppnar upp för frågor om klass såväl som vår relation till maten, jorden och kroppen. I utställningsrummet kommer en serie middagssittningar äga rum.
Gäster bjuds in att delta i en guidad middagssessä – en resa från potatiskravallerna i Stockholm 1917 och porlande vattenkällor i Georgien till Heliga Birgittas pappas begravning och segerlökens magiska egenskaper. Gästerna bjuds in till att smaka och omvärdera några av våra allra vanligaste råvaror, bl.a. utifrån berättelser om svält och törst. Ljudkonstnären Gustav Lejelind medverkar med ett ljudkonstverk och Mathilda Frykberg står för koncept, sceneri och mat.
Mathilda Frykberg (f. 1987, Värmland), konstnär verksam i Göteborg, är utbildad i fotografi vid HDK-Valand och arbetar tvärdiciplinärt med teckning, text, fotografi och film. I centrum står olika skådeplatser för mänskligt liv: hemnet-interiörer, uppdukade middagsbord, sydeuropeiska väggfasader i mörker, fiktiva turistorter, kyrkorum. Motiven återkommer och upprepas om och om igen. Scenerna visar spår på mänskligt liv men tycks tomma, kvarlämnade och ibland halvt förfallna. Genom ett repetitivt gestaltande av narrativ, minnen och mentala bilder framträder grundläggande existensiella frågor om samtida livsstil, förfall och hållbarhet. Mathilda Frykberg har under de senaste åren deltagit i flertalet utställningar i framförallt Stockholm, Göteborg och Värmland.
© Mathilda Frykberg
Svälten och törsten
17 februari & 18 februari
En guidad middagsessä med Gustav Lejelind och Mathilda Frykberg. I utställningsrummet kommer en serie middagssittningar äga rum. Gäster bjuds in att delta i en resa från potatiskravallerna i Stockholm 1917 och porlande vattenkällor i Georgien till Heliga Birgittas pappas begravning och segerlökens magiska egenskaper. Gästerna bjuds in till att smaka och omvärdera några av våra allra vanligaste råvaror, bl.a. utifrån berättelser om svält och törst.
Ljudproduktion: Gustav Lejelind.
Koncept, sceneri och mat: Mathilda Frykberg
Inläsning: Gabriella Wedberg
• Fredag 17 februari kl 19.00
• Lördag 18 februari kl 11.00 samt 16.00
Middagen pågår ungefär i 30 minuter. Efteråt är du välkommen att stanna kvar en stund och titta på utställningen. Middagen består av smårätter och bör inte ses som en fulltalig måltid. Det kan vara bra att grunda med någonting annat innan om man är hungrig. Menyn är glutenfri och nötfri men inte vegansk. Vi server ingen specialkost men om du är vegan är du välkommen att delta ändå och välja bort att äta det som är animaliskt. Kontakta oss gärna om du har frågor kring detta.
Platserna är begränsade och behöver förbokas. Du bokar genom att maila namn, tid och kontaktuppgifter till: info@verkstadkonst.se. Pris: 60 kr.
Program i samarbete med Norrköpings konstmuseum. Foto: Niclas Fasth.
Evenemang
Visningar & workshops
Utställningsprogrammet 22-23 kretsar king begreppet äta.
Under 2022-2023 kommer Verkstad konsthalls utställningsprogram att kretsa kring ett mångfacetterat och laddat begrepp, som berör såväl oss själva som samhället i stort – människans ätande. Hur människans relation till ätandet börjar vid födseln och följer henne hela livet. Hur ätandet kan vara en plats för samhörighet eller ensamhet, förlust eller överflöd, konflikt och njutning.
De senaste åren har ämnet fått en alltmer framträdande roll inom samtidskonsten. Inom ÄTA vill vi undersöka historiska, samtida och framtida sätt att förhålla sig till ätande både som handling och material.
Verkstad Konsthall har bjudit in konstnären och curatorn Louise Waite för att tillsammans med henne skapa ett gediget program som väver samman utställningar, måltidsevent, samtal, workshops och olika diskursiva möten i staden.
Kulturkvarteret Hallarna
Tunnbindaregatan 37
Norrköping
Öppet vid utställning
Torsdag, fredag, lördag kl 12 — 16
Eller enlig överenskommelse